Το Blog μας

Χορτοφαγική διατροφή: Ωφελεί τελικά τον οργανισμό μας ή όχι;

Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε παρέα όπου θα προκύψει συζήτηση περί χορτοφαγίας και οι απόψεις θα διίστανται; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, που γιορτάζεται στις 1 Οκτωβρίου, η Holigreen μπαίνει στην κουβέντα, όχι για να κριτικάρει τις διατροφικές σου συνήθειες, αλλά για να σε ενημερώσει για την χορτοφαγική διατροφή και τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για να ξεκινήσουμε σωστά τη συζήτηση θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τι είναι η χορτοφαγική διατροφή, ποια είναι τα είδη της, από που προήλθε και γιατί την επιλέγουν όλο και περισσότεροι τελευταία. Η χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος. Η «κλασική» χορτοφαγική διατροφή αποκλείει το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα οστρακοειδή. Ξεκινώντας από αυτόν τον γενικό ορισμό, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες χορτοφάγων:

  • Lacto-ovo vegetarians: Τρώνε αβγά και γαλακτοκομικά
  • Lacto vegetarians: Τρώνε γαλακτοκομικά
  • Ovo vegetarians: Τρώνε αβγά
  • Pescatarians: Τρώνε ψάρι
  • Vegans: Δεν τρώνε οτιδήποτε έχει ζωική προέλευση, δηλαδή, εκτός από το κρέας, αποκλείονται από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, το μέλι και η ζελατίνη.

Η χορτοφαγική διατροφή αρχικά συναντάται στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο Πυθαγόρας προέτρεπε τους ακολούθους τους να απέχουν από το κρέας τόσο για λόγους ηθικής, αλλά και για να διατηρήσουν σε ισορροπία τον οργανισμό τους. Εκτός από την Ελλάδα, ανά τους αιώνες συναντάμε την χορτοφαγία στην Ινδία, στην Κίνα, στην Μέση Ανατολή, στην Αιθιοπία, στην Αγγλία.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να εντάξουν την χορτοφαγική διατροφή στην ζωή τους, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητα τους. Οι λόγοι που τους ώθησαν σε αυτή την επιλογή μπορεί να είναι ηθικοί, διατροφικοί, θρησκευτικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, πνευματικοί, πολιτικοί ή ακόμη και ψυχολογικοί.

Ανεξαρτήτως του λόγου που επέλεξαν το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, οι χορτοφάγοι υιοθέτησαν μια στάση ζωής που βελτιώνει και την υγεία τους. Βάσει επιστημονικών μελετών η χορτοφαγία θωρακίζει τον οργανισμό από ασθένειες μικρότερης βαρύτητας όπως η χοληστερίνη ή και μεγαλύτερης όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Όμως, υπάρχουν και μερικοί που αμφισβητούν αυτά τα ευρήματα και διερωτώνται  από που θα παίρνει κάποιος τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα αν σταματήσει να τρώει κρέας. Δεν θα κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία του από ότι καλό; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πως τα θρεπτικά συστατικά δεν υπάρχουν μόνο στα ζωικά προϊόντα, αλλά και σε πολλά φυτικά όπως τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.Για αυτό το λόγο και η χορτοφαγία θα πρέπει να γίνεται σωστά και καλύτερα σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι υγείας οι επίδοξοι χορτοφάγοι θα πρέπει να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό διατροφολόγο ή επιστήμονα υγείας.

Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας σε όλους!

Βιβλιογραφία
Lanou A, Svenson B. Reduced cancer risk in vegetarians: an analysis of recent reports. Cancer Management and Research 2011:3 1–8
Global Cancer Facts & Figures, 2nd Edition. Atlanta: American Cancer Society; 2011.
Willett WC. Diet and cancer. Oncologist. 2000;5:393–404.
World Cancer Research Fund. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington, DC: American Institute for Cancer Research; 2007:22-25.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1
https://healthyhabits.gr/article/chrortofagia-mia-sigchroni-tasi/
https://atcare.gr/el/to-blog-mas/ygieinh-diatrofh/136-xortofagia
https://plantbased.gr/xortofagia-kata-karkinou/
https://yellow.piraeusbank.gr/el/blog/2020/10/xortofagia-osa-prepei-na-ksereis
https://www.onmed.gr/ygeia/story/375173/xortofagiki-diatrofi-7-simantika-ofeli-gia-tin-ygeia-kai-to-perivallon-pics
https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/5385/ta-ofeli-tis-xortofagias.html