Το Blog μας

Κοινωνική Ευεξία: Πόσο σημαντική είναι για την επίτευξη της ευτυχίας;

Η ευεξία μπορεί να είναι σωματική, πνευματική αλλά και κοινωνική. Η κοινωνική ευεξία είναι η σύνδεση με άλλους ανθρώπους για τη δημιουργία “θετικών” σχέσεων. Αν αυτά παραπαίουν,  τότε θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση με στόχο την αρμονική και ισορροπημένη κοινωνική ζωή.

Οι κοινωνικές σχέσεις δημιουργούν τα λεγόμενα “συστήματα υποστήριξης”. Αυτά τα συστήματα μπορούν να θωρακίσουν το άτομο και να το προφυλάξουν από τις ενδεχόμενες κακοτοπιές που το περιμένουν στην διάρκεια της ζωής του. Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έκανε έρευνα για την ανάπτυξη ενηλίκων που διήρκεσε 80 χρόνια σχετικά με τις συνδέσεις μεταξύ της συζυγικής ικανοποίησης, της κοινωνικής ζωής και της ευτυχίας για να τεκμηριώσει αν η κοινωνική ευεξία έχει σημασία για την επίτευξη της ευτυχίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερο χρόνο με άλλους ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας.

Για να καταφέρετε την οικοδόμηση νέων κοινωνικών σχέσεων και να τονώσετε την συντήρηση ήδη υπαρχουσών σχέσεων μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές:

1) Γνωρίστε νέα άτομα μέσω κοινωνικών δικτύων, κοινοτικών εκδηλώσεων, κοινών γνωστών ή εθελοντικής υπηρεσίας.

2) Προγραμματίστε έναν εβδομαδιαίο οnline ραντεβού με τους φίλους και συγγενείς που ζουν μακριά και αφιερώστε λίγο χρόνο στο να μοιραστείτε τα νέα σας.

3) Επικοινωνήστε μέσω γραπτού μηνύματος τουλάχιστον μία φορά την μέρα ή μέρα παρά μέρα.

Ο αντίκτυπος του να περιβάλλεις τον εαυτό σου με εκείνους που σε νοιάζονται δεν μπορεί να υποτιμηθεί με τίποτα. Όταν οι απαιτήσεις της ζωής αυξάνονται ταυτόχρονα αυξάνεται  και το άγχος. Για αυτό και είναι αναγκαίο να απευθύνεσαι σε κάποιον για υποστήριξη και κατανόηση. Η κατασκευή και η συντήρηση αυτών των “συστημάτων υποστήριξης” απαιτεί χρόνο και ενέργεια, αλλά η εργασία οικοδόμησης αξίζει τον κόπο 100%.