Το Blog μας

Holistic fitness: Τι είναι και ποιά τα οφέλη;

Η ολιστική φιλοσοφία προϋποθέτει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τη φροντίδα του εαυτού μας ως ολότητα. Δεν αρκεί να γαλουχούμε μόνο το πνεύμα, την ψυχή και το μυαλό μας, αλλά οφείλουμε να φροντίζουμε την ευεξία του σώματος μας σε καθημερινή ή όσο συχνότερη βάση είναι αυτό εφικτό.Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό; Μα φυσικά, το holistic fitness σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή.

Η ολιστική άθληση ή αλλιώς holistic fitness είναι μέρος μιας νοοτροπίας που στοχεύει στην αυτοφροντίδα και ταυτόχρονα είναι και μία υγιεϊνή συνήθεια που καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας όλοι λίγο ή πολύ μ έναν τρόπο που ταιριάζει καλύτερα στον καθένα. Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, το holistic fitness απευθύνεται σε ολόκληρο το άτομο, όχι μόνο στις τεχνικές προπόνησης που περιλαμβάνει.

Στόχος του holistic fitness είναι η ευεξία, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα φυσική κατάσταση και αθλητικές επιδόσεις μέσω ενός συνδυασμού ψυχικών και σωματικών οδών. Οι ολιστικοί προπονητές δημιουργούν ολιστικά προγράμματα φυσικής κατάστασης,με συνδυασμό μεθόδων άσκησης όπως γιόγκα,πιλάτες,ασκήσεις ενδυνάμωσης παράλληλα με την καθοδήγηση διατροφολόγων ώστε να καλύπτονται οι ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Η ολιστική άθληση πηγαίνει την κλασσική έννοια της άθλησης ένα βήμα παραπέρα. Η ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη των αθλητικών ικανοτήτων αποτελεί μια σφαιρική προσέγγιση αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από την άρτια τεχνική εκτέλεση μιας άσκησης. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που έχουν καταλυτική επίδραση για το τελικό αποτέλεσμα:

  1. Ο ψυχολογικός παράγοντας, που περιλαμβάνει τη διανοητική, συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση του αθλουμένου.
  2. Η φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι το άτομο.
  3. Οι τεχνικές που θα πρέπει να ακολουθήσει .
  4. Διάφορες τακτικές προσέγγισης του αθλούμενου από τον προπονητή του.

Το holistic fitness όμως αναγνωρίζει όλα τα στοιχεία – παράγοντες ως βασικά από την αρχή. Δεν έχει σημασία πόσο καλός είναι κάποιος στην εκτέλεση ενός αθλήματος ή άσκησης γιατί σκοπός είναι να αναπτύσσονται από την αρχή μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ αθλούμενου και προπονητή όλοι οι παράγοντες.

Tο holistic fitness με βασικούς άξονες την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση είτε μέσα από ολιγομελή γκρουπ άσκησης είτε σε προσωπικές συνεδρίες, βοηθά το σώμα στην επανάκτηση της φυσικής ισορροπίας του. Υπάρχουν και κάποιες μορφές άσκησης που προωθούν εξ’ ολοκλήρου το holistic fitness όπως η yoga, pilates, tai chi και ορθοσωμική.

Οι μέθοδοι αυτοί εκγύμνασης έχουν και σωματικά οφέλη και ψυχικά. Συγκεκριμένα, μακροχρόνιες έρευνες αποδεικνύουν πως μέσα από το holistic fitness το κάθε άτομο μπορεί να χειριστεί καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες της σύγχρονης ζωής, αυξάνεται η ευεξία και η διάθεση για ζωή, βελτιώνεται ο ύπνος, ενδυναμώνεται το σώμα και βελτιώνεται και η κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, το holistic fitness αφορά τους πάντες ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ευτυχισμένη ζωή υπό την καθοδήγηση πάντα ειδικών προπονητών.