Το Blog μας

Η ολιστική διατροφή συμβάλλει στην ευεξία μας. Μύθος ή αλήθεια;

Τι εννοούμε όμως πραγματικά με τον όρο “ολιστική διατροφή”; Οι ειδικοί της Holigreen απαντούν!

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει και εσύ πως αν παραμελήσεις για αρκετό διάστημα τη διατροφή σου, τότε νιώθεις πιο υποτονικός και “βαρύς”. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει, καθώς η ολιστική διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ο καθένας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευεξία. Γιατί όμως;

Αρχικά, θα πρέπει να  κατανοήσουμε τι σημαίνει ολιστική διατροφή και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εντρυφήσουμε στο βαθύτερο νόημα του ολιστικού τρόπου ζωής, μέρους του οποίου είναι και η διατροφή. Ο νους, το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου απαρτίζουν το ΟΛΟΝ (εξ’ού και το επίθετο ολιστικός). Ο άνθρωπος βάσει αρχαίων φιλοσοφικών συστημάτων είναι ενεργειακό ον και για να λειτουργήσει θα πρέπει να τραφεί. Υιοθετώντας έναν ολιστικό τρόπο ζωής ή πιο απλά έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν τρέφουμε μόνο το σώμα μας αλλά και το νου και το πνεύμα μας. Συνεπώς, ολιστική διατροφή θα πει να αντιμετωπίζουμε την διατροφή μας ως ένα μέρος υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να προσέχουμε μόνο τι είδους τροφές καταναλώνουμε, αλλά και το πως βοηθούμε το σώμα μας να καταναλώσει την τροφή και μετέπειτα να την αποβάλλει στο πλαίσιο μιας ομαλής λειτουργίας.

Βάσει του ολιστικού τρόπου διατροφής, κανένα είδος φαγητού δεν θεωρείται επιβλαβές για τον οργανισμό αν βρίσκεται στην πρωτογενή του κατάσταση. Η χορτοφαγία προωθείται ως ολιστική διατροφή από κάποιες ολιστικές φιλοσοφίες, όπως αυτή της φιλοσοφίας της Αγιουβέρδα. Για αυτό το λόγο, πολλοί θεωρούν πως η χορτοφαγία ταυτίζεται με την ολιστική διατροφή. Όμως, αυτή η ταύτιση είναι απόλυτη και λανθασμένη, καθώς υπάρχει και η κρεατοφαγία στην ολιστική διατροφή εκτός από την χορτοφαγία.

Επομένως, η αλήθεια είναι ότι ανεξαρτήτου της επιλογής ολιστικής διατροφής που θα κάνεις, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως έτσι βοηθάς τον οργανισμό σου να θωρακιστεί απέναντι στην απαιτητική καθημερινότητα και στις ασθένειες. Η ευεξία μας στηρίζεται στην καλή υγεία του σώματος, η οποία και επιτυγχάνεται με μια ισορροπημένη διατροφή που δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές, αλλά αγνές και βιολογικές.

Άδραξε την ευκαιρία και κάνε μία νέα αρχή άμεσα!

Βιβλιογραφία
Oshry, Barry (2008), Seeing Systems: Unlocking the Mysteries of Organizational Life, Berrett-Koehler.
J. C. Poynton (1987) SMUTS’S HOLISM AND EVOLUTION SIXTY YEARS ON, Transactions of the Royal Society of South Africa, 46:3, 181-189, DOI:10.1080/00359198709520121
Michael Esfeld, Holism and Analytic Philosophy. Mind, Vol. 107(426), 1998, pg. 365
Fodor, Jerry, and Ernst Lepore, Holism: A Shopper’s Guide Wiley. New York. 1992
Phillips, D.C. Holistic Thought in Social Science. Stanford University Press. Stanford. 1976.
https://en.wikipedia.org/wiki/Holism
https://www.healthpath.gr/olistiki-diatrofi-kai-h-shmasia-ths/
https://ygeia-enarmonisi.gr/holistic-nutrition/